Bu
araştırmanın amacı sosyal kaytarma davranışını etkileyen faktörleri önem
sırasına göre hiyerarşik olarak sıralayarak, bu tür faktörlere bağlı olarak
ortaya konan sosyal kaytarma davranışına karşı önlem alma ve bu faktörlerden
kaynaklı sosyal kaytarma davranışını yönetme eylemleri sunmaktır. Bu bağlamda
bir kamu üniversitesindeki 11 akademisyen, literatür ve yazar destekli olarak
belirlenmiş üç ana faktör altındaki 19 faktörü ikili olarak karşılaştırmış ve
karşılaştırılan bu kriterler Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) tekniği ile
hiyerarşik olarak sıralanmıştır. Araştırma, akademisyenler tarafından ileri
sürülen sosyal kaytarmayı etkileyici faktörlerin belirlenmesi ve böylesine
üretkenlik karşıtı davranışlar üzerinde etkili olan faktörlere bağlı olarak nasıl
önlenebileceği konusunda yol gösterici olması açısından önemlidir.
Sosyal Kaytarma Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) Akademik Personel
The
purpose of this study is to order the factors determining social loafing
hierarchically based on their importance levels, and then suggest cautions
against social loafing caused by those factors and managing social loafing
actions caused by them. In this concept, 11 academic staff in a public
university, have made pairwise comparisons of 19 factors under three main
factors determined by both literature and authors, and these compared factors
are analyzed and ordered by Analytic Hierarchy Process (AHP) method. The
research is important in terms of determining the social loafing factors
proposed by academicians and determining how to prevent them depending on the
factors that influence this counterproductive behaviors.
Social Loafing Analytic Hierarchy Process (AHP) Academic Staff
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Şubat 2019 |
Kabul Tarihi | 6 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 1 |
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.