Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Lisans Düzeyindeki Turizm Eğitimi Kurumlarının Ders Programlarında Hijyen Dersi

Yıl 2023, Cilt: 7 Sayı: 3, 524 - 532, 31.12.2023
https://doi.org/10.32958/gastoria.1390388

Öz

Hijyen, sağlığa zarar verecek ortamlardan korunma amacıyla yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerini ifade eder. Turizm işletmelerinde hijyen kurallarına uyulması müşterilerin sağlığını korumanın yanında çalışanların da kaliteli mal ve hizmet sunumu açısından son derece önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de lisans düzeyinde turizm eğitimi veren yükseköğretim kurumlarına bağlı olan Turizm İşletmeciliği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümleri ders müfredatlarının hijyen dersi açısından incelenmesidir. Nitel araştırma tasarımına göre tasarlanan bu çalışmada öncelikle, 26 Mart 2023-1 Nisan 2023 tarihleri arasında Yükseköğretim Program Atlası’na kayıtlı lisans düzeyinde yükseköğretim kurumlarında yer alan Turizm İşletmeciliği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleri saptanmıştır. Çalışma kapsamında 55 Turizm İşletmeciliği bölümü ile 67 Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün güncel müfredatları kayıt altına alınarak, Microsoft Excel tablolama programında hazırlanan veri setine aktarılmıştır. Verilerin analizi sonucunda; Turizm İşletmeciliği bölümlerinin yaklaşık yarısında hijyen konulu ders olmadığı, bulunan bölümlerdeki derslerin ise seçmeli ders niteliğinde olduğu saptanmıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinin büyük çoğunluğunda hijyen konulu dersin bulunduğu ve çoğunlukla bu dersin zorunlu ders niteliğinde olduğu belirlenmiştir. Son olarak ise elde edilen bulgulardan hareketle hijyen dersinin turizm sektöründe önemine vurgu yapılarak, gelecek çalışmalara ve eğitim kurumlarına yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.

Kaynakça

  • Burdorf, A. (1995). International trends in education and training in occupational hygiene. Safety Science, 191-197.
  • Cumhur, Ö. (2021). The Effect of Food Safety and Hygiene Education on the Knowledge Levels of Tourism Students. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 505-521.
  • Grundy, F., & Mackintosh, J. M. (1957). The Teaching Hygiene and Public Health in Europe: A Review of Trends in Undergraduate. World Health Organization Monograph Series.
  • Güneş, E., & Koçyiğit, T. (2018). Turizm İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyona Dair İşbaşı Eğitimin Önemi; Konya Örneği. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, 73-86.
  • Hıfzıssıhha. (t.y.). Türk Dil Kurumu güncel Türkçe sözlük içinde. Erişim adresi: https://sozluk.gov.tr/
  • Hijyen. (t.y.). Türk Dil Kurumu güncel Türkçe sözlük içinde. Erişim adresi: https://sozluk.gov.tr/
  • Jovanović, S., Janković–Milić, V., & Ilić, I. (2015). Health and Hygiene Importance for the Improvement of Tourism Sector Competitiveness in Serbia and the South-Eastern Europe Countries. Procedia Economics and Finance, 373-382.
  • Karasar, N. (1994). Bilimsel araştırma yöntemi: Kavramlar, ilkeler, teknikler, Ankara: 3A Araştırma Eğitim Kemer, E., & Etyemez, S. (2020). Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kişisel Hijyen Uygulamaları Üzerine Nitel Bir Çalışma (Nevşehir İli Örneği). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1787-1801.
  • Parlak, T. (2020). Gıda Ürünleri Üretiminde Hijyen Kavramına Farklı Bir Bakış. OHS ACADEMY, 73-101.
  • Rogers, J. F. (1934). State-Wide Trends in School Hygiene and Physical Education. School Physicians’ Bulletin, 17
  • Rogers, J. F. (1937). Physiology and Hygiene in Education. Nature, 664.
  • Taşkıran, N., Khorshid, L., & Sarı, D. (2019). Üniversite Öğrencilerinin Hijyen Davranışlarının Karşılaştırılması. Sağlık ve Toplum, 65-78.
  • Tayar, M. (2018). Hijyen ve Sanitasyon. Bursa: Bursa Uludağ Üniversitesi.
  • Tözün, M., & Sözmen, M. K. (2014). Halk Sağlığının Tarihsel Gelişimi ve Temel Kavramları. Smyrna Tıp Dergisi, 58-62.

HYGIENE COURSE IN THE CURRICULUM OF UNDERGRADUATE TOURISM EDUCATION INSTITUTIONS

Yıl 2023, Cilt: 7 Sayı: 3, 524 - 532, 31.12.2023
https://doi.org/10.32958/gastoria.1390388

Öz

Hygiene refers to the practices to be carried out and the cleaning measures taken in order to protect from environments that will harm health. Compliance with hygiene rules in tourism enterprises is extremely important in terms of protecting the health of customers as well as providing quality goods and services to employees. The aim of this study is to examine the curriculum of Tourism Management and Gastronomy and Culinary Arts departments, which are affiliated to higher education institutions providing tourism education at undergraduate level in Turkey, in terms of hygiene lessons. In this study, which was designed with the qualitative research design, the Departments of Tourism Management and Gastronomy and Culinary Arts in the undergraduate level higher education institutions registered in the Higher Education Program Atlas between 26 March 2023 and 1 April 2023 were determined. Within the scope of the study, the current curriculums of 55 Tourism Management departments and 67 Gastronomy and Culinary Arts departments were recorded and transferred to the data set prepared in Microsoft Excel spreadsheet program. As a result of the data analysis; It has been determined that in about half of the Tourism Management departments, there are no courses on hygiene, and the courses in the departments are elective courses. It has been determined that the majority of Gastronomy and Culinary Arts departments have a course on hygiene and this course is mostly a compulsory course. Finally, based on the findings obtained, the importance of the hygiene course in the tourism sector was emphasized and various suggestions were presented for future studies and educational institutions.

Kaynakça

  • Burdorf, A. (1995). International trends in education and training in occupational hygiene. Safety Science, 191-197.
  • Cumhur, Ö. (2021). The Effect of Food Safety and Hygiene Education on the Knowledge Levels of Tourism Students. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 505-521.
  • Grundy, F., & Mackintosh, J. M. (1957). The Teaching Hygiene and Public Health in Europe: A Review of Trends in Undergraduate. World Health Organization Monograph Series.
  • Güneş, E., & Koçyiğit, T. (2018). Turizm İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyona Dair İşbaşı Eğitimin Önemi; Konya Örneği. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, 73-86.
  • Hıfzıssıhha. (t.y.). Türk Dil Kurumu güncel Türkçe sözlük içinde. Erişim adresi: https://sozluk.gov.tr/
  • Hijyen. (t.y.). Türk Dil Kurumu güncel Türkçe sözlük içinde. Erişim adresi: https://sozluk.gov.tr/
  • Jovanović, S., Janković–Milić, V., & Ilić, I. (2015). Health and Hygiene Importance for the Improvement of Tourism Sector Competitiveness in Serbia and the South-Eastern Europe Countries. Procedia Economics and Finance, 373-382.
  • Karasar, N. (1994). Bilimsel araştırma yöntemi: Kavramlar, ilkeler, teknikler, Ankara: 3A Araştırma Eğitim Kemer, E., & Etyemez, S. (2020). Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kişisel Hijyen Uygulamaları Üzerine Nitel Bir Çalışma (Nevşehir İli Örneği). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1787-1801.
  • Parlak, T. (2020). Gıda Ürünleri Üretiminde Hijyen Kavramına Farklı Bir Bakış. OHS ACADEMY, 73-101.
  • Rogers, J. F. (1934). State-Wide Trends in School Hygiene and Physical Education. School Physicians’ Bulletin, 17
  • Rogers, J. F. (1937). Physiology and Hygiene in Education. Nature, 664.
  • Taşkıran, N., Khorshid, L., & Sarı, D. (2019). Üniversite Öğrencilerinin Hijyen Davranışlarının Karşılaştırılması. Sağlık ve Toplum, 65-78.
  • Tayar, M. (2018). Hijyen ve Sanitasyon. Bursa: Bursa Uludağ Üniversitesi.
  • Tözün, M., & Sözmen, M. K. (2014). Halk Sağlığının Tarihsel Gelişimi ve Temel Kavramları. Smyrna Tıp Dergisi, 58-62.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gastronomi, Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Eren Varış 0009-0002-3416-3580

Hatice Güçlü Nergiz 0000-0002-8848-7014

Erken Görünüm Tarihi 31 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 13 Kasım 2023
Kabul Tarihi 31 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Varış, E., & Güçlü Nergiz, H. (2023). Lisans Düzeyindeki Turizm Eğitimi Kurumlarının Ders Programlarında Hijyen Dersi. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, 7(3), 524-532. https://doi.org/10.32958/gastoria.1390388