Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Belediye Yöneticilerinin Norm Kadro Uygulamasına İlişkin Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Alan Araştırması: İstanbul İli Örneği

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 1, 106 - 121, 15.04.2015

Öz

Belediyelerin mahalli müşterek nitelikli hizmetlerini etkin, verimli ve ekonomik bir şekilde yerine getirilmesi için sağlam bir insan kaynakları yönetiminin var olması gerektiği tartışmasız kabul edilen bir gerçekliktir. Belediyelerin sahip olduğu kaynaklarını etkin, verimli ve ekonomik kullanabilmesi, hizmet sunumu için gereken unvanda, nitelikte ve sayıda personel istihdamı ile mümkündür. Söz konusu personelin tespiti norm kadro çalışmaları ile yapılabilmektedir. Norm kadro etkin, verimli ve ekonomik bir insan kaynakları yönetiminin kurulması için temel araçlardan birisidir. Bu çalışmada belediyelerde uygulanan norm kadro uygulamalarının belediyelerin Başkan Yardımcısı, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü/Daire Başkanı ve Diğer Birim Müdürü / Daire Başkanı düzeyindeki yöneticileri tarafından ne ölçüde algılandığının belirlenmesi amacıyla yapılan alan araştırmasına ait sonuçlar ele alınmakta ve analiz edilmektedir.

Kaynakça

  • Acar, Nesime (1999), İnsan Kaynakları Yönetimi, Yayın No: 640, Milli Prodüktivite Merkezi, Ankara.
  • Bilgin, K. Ufuk ve Nihat Aytürk (2003), “Türkiye’de Kamu Kuruluşlarında Norm Kadro”, Türk İdare Dergisi, Sayı 438, Mart, 157-179.
  • Bozkurt, Ömer ve Turgay Ergun (1998), Kamu Yönetimi Sözlüğü, Seriye Sezen (Ed.), TODAİE Yayınları. Ankara.
  • Can, Halil ve Şahin Kavuncubaşı (2005), İnsan Kaynakları Yönetimi, 5. Baskı, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • Devlet Personel Başkanlığı (2001), Norm Kadro El Kitabı, Yayın No:269, DPB Yayını, Ankara.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Sayı
Yazarlar

Kadir Peker

Mustafa Lütfi Şen

Yayımlanma Tarihi 15 Nisan 2015
Gönderilme Tarihi 18 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Peker, K., & Şen, M. L. (2015). Belediye Yöneticilerinin Norm Kadro Uygulamasına İlişkin Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Alan Araştırması: İstanbul İli Örneği. Kastamonu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 106-121.