BibTex RIS Kaynak Göster

İSG KÜLTÜRÜ OLUŞMASINDA METAL SANAYİNDE ÇALIŞAN KADINLARIN RİSK ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2017, Cilt: 5 , 59 - 67, 30.03.2017
https://doi.org/10.21923/jesd.77231

Öz

İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı, kaza ve hastalık şeklinde ortaya çıkan tehlike ve risklerden çalışanları korumak, zararlarını ortadan kaldırmak, ortadan kaldırılamayan tehlikeleri kabul edilebilir seviyeye indirmek, fiziksel, sosyal ve ruhsal yönden tam iyilik halini hedefleyip yaşam kalitesini yükselterek çalışanların sağlığının olumsuz etkilenmesini önlemektir.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarının bir bölümü ölümle, bir bölümü ise sakatlanma ve yaralanmalarla geçici ve kalıcı iş göremezlik durumu ile sonuçlanmaktadır. İşverenler; işletmenin menfaatleri nedeniyle; çalışanlar, doğrudan olumsuz sonuçlarından etkilenen kişiler olarak, devlet ise, vatandaşlarının sağlık ve mutluluğunu düşünmek zorunda olduğu için iş sağlığı ve güvenliği konusu ile yakından ilgilenmek durumundadır. Bu nedenle iş yerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önleme konusunda güvenlik kültürü oluşturulması ayrı bir önem taşımaktadır.
Endüstri devrimiyle beraber çalışma hayatına katılan kadınlar, günümüzde en az erkekler kadar emeklerini sunmakta ve en az erkekler kadar iş yerlerindeki risk faktörlerinden etkilenmektedir. Bu çalışmada araştırmacılar, Bursa'da metal sanayinde çalışan kadınların iş yerlerindeki riskler hakkındaki farkındalıklarını ortaya koymayı ve İSG kültürü oluşumundaki önemini vurgulamayı hedeflemektedirler. Çalışmanın örneklemini metal sanayinde çalışan 1918 kadın oluşturmaktadır. Katılımcıların ortalama yaşı 31,49±6,85 ve işyerlerinde ortalama çalışma yılı 6,36±5,85'dir. Verilerin analizinde, faktör analizi, güvenirlik analizi, korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre kadın çalışanlarda, güvenlik kültürünün yerleşmesinde öncül nitelikte olan güvenli davranış ile risk algıları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.

RESEARCH ON PERCEPTION OF THE RISK AMONG WORKER WOMEN'S OF THE METAL INDUSTRY AT THE FORMATION OF OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY CULTURE

Yıl 2017, Cilt: 5 , 59 - 67, 30.03.2017
https://doi.org/10.21923/jesd.77231

Öz

The primary aim of the occupational health and safety is to protect employees from the hazards and risks of the form of accidents and illnesses, and to minimize harmful effects. It is also aimed to increase the quality of life by targeting the state of full well-being from the physical, social and psychological aspects and to ensure that the health of employees is positively affected.
As in the whole world, work accidents and occupational diseases that are happening in our country also result in death and some injuries.
Employers for business; the employees are directly affected by the negative impacts and the Government has to deal with the issues of occupational health and safety as they have to think about the health and happiness of their citizens.
Therefore, occupational health and safety issue are more important to the establishing a safety culture in the workplace for workplace accidents and occupational diseases prevention.
Woman who is participate in working life with the industrial revolution, now they are working hard like men and they are affected by the risk factors at work.
In this study, it was aimed to reveal the risk awareness of woman whose working in metal industry in Bursa and to emphasize the importance of safety culture.
The sample of the study consisted of total 1918 female employees in the metal industry in Bursa city. The mean age of the participants was 31, 49±6, 85 and the mean working years in the workplace was 6, 36±5, 85.
In this study, factor analysis, reliability analysis, correlation and regression analysis were used. According to the findings obtained, between safety behavior and risk perceptions, statistically significant relationship was determined for safety culture among female employees.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm SI: ERGONOMI2016
Yazarlar

Serpil Aytaç

Ahmet Fahri Özok Bu kişi benim

Nurettin Yamankaradeniz Bu kişi benim

Gizem Akalp Bu kişi benim

Oğuzhan Çankaya Bu kişi benim

Ahmet Gökçe Bu kişi benim

Ulviye Tüfekçi

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 16 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5

Kaynak Göster

APA Aytaç, S., Özok, A. F., Yamankaradeniz, N., Akalp, G., vd. (2017). İSG KÜLTÜRÜ OLUŞMASINDA METAL SANAYİNDE ÇALIŞAN KADINLARIN RİSK ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 5, 59-67. https://doi.org/10.21923/jesd.77231