Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Radikal Medya ve Müzik Bağlamında Türkiye'de Rap: Saian Sakulta Salkım'ın Rap Anlayışı ve Şarkıları Üzerine Bir Değerlendirme

Yıl 2023, Cilt: 5 Sayı: 1, 98 - 118, 19.06.2023

Öz

Popüler kültür ve medya ilişkisi, iletişimin kuramsal tarihinden bu yana süregiden bir tartışma ve araştırma konusu olmuştur. Söz konusu alternatif radikal medya olduğunda ise, bu konu daha tartışmalı bir hal almaktadır. Yalnızca basılı yayınlar, radyo, televizyon değil; sokak sanatı, tiyatro, dans, müzik gibi, muhalif bir söylemi yayabilme ve baskıya karşı direnebilme aracı olarak kullanılabilen bütün alanlar radikal medya olarak tanımlanabilmektedir. Bu çalışmayla, müziğin bir radikal medya aracı olarak nasıl ve hangi koşullarda kullanılabileceğini bir örnek üzerinden göstermek amaçlanmıştır. Çalışmanın başlangıcında popüler kültür ve radikal medya ilişkisi ele alınmış, sonrasında müzik bir radikal medya aracı olarak kavramsallaştırılmış ve rap müzik kısa tarihçesiyle beraber konuya eklemlenmiştir. Kuramsal alt yapının ardından Türkiye’deki mevcut rap sanatçılarından olan Saian Sakulta Salkım’ın şarkı sözleri bu eksende çözümlenmiş ve Güney Erkurt’la yapılan röportajdan yararlanılarak değerlendirme yapılmıştır. Çalışma sonucunda Sain’ın müziği özelinde protest nitelikler taşımasına rağmen popülerleşmenin mümkün olduğunu, bunun da içeriğin niteliğini düşürmediği bulgusuna ulaşılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İletişim ve Medya Çalışmaları (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aslı Şahinkaya Ermiş 0000-0003-1287-4453

Yayımlanma Tarihi 19 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi 18 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şahinkaya Ermiş, A. (2023). Radikal Medya ve Müzik Bağlamında Türkiye’de Rap: Saian Sakulta Salkım’ın Rap Anlayışı ve Şarkıları Üzerine Bir Değerlendirme. Kritik İletişim Çalışmaları Dergisi, 5(1), 98-118.