TR
EN
FR
Her Dönemin Bekleme Odası: Görünmez Kent Tarlabaşı
Öz
Göçmen ve düşük gelirli grupların kentin belli bölgelerinde kümelenmesi bazılarının yaftaladığı gibi bir içe kapanma, ayrışma ve gettolaşma anlamına gelmez; aksine, yeni gelenler için, kente entegrasyonlarını kolaylaştıran “varış altyapıları” sunar. Tarlabaşı, İstanbul kent ekolojisinde göçmen nüfusların ilk yerleştiği mekân olarak kentin önemli varış noktalarındandır. Sahip olduğu sosyal ağlar ve kent merkezindeki konumu sayesinde bu mahalle bir “bekleme odası” karakteri sergiler. Tarihsel mimari dokusuna rağmen, yapı stoğunun köhnemişliği ve marjinal ekonomik faaliyetlerin hâkim olması Tarlabaşı’nı ötekileştirilmeye ve damgalanmaya müsait kılmaktadır. Çalışmamızın esas bulgusu şu oldu: Tarlabaşı, kurulduğu dönemden bu yana, alt sınıfların ve giderek dışlanmışların mekânı olma özelliğini hep korumuş olsa da nüfus yapısı ve işlevler kısmen dönüşmüş, ve hep de bu şekilde devam edecek gibi görünüyor. Nitel keşfedici yöntem kullandığımız bu makalede, Tarlabaşı’nda bir sosyo-mekânsal dönüşümün neden gerçekleşmediğini anlamaya çalışıyor, buradaki enformel ve illegal yapının tümüyle ayrıştırıcı bir dinamik olmadığını, sakinleri için kente “aşağıdan entegrasyon” fonksiyonu taşıdığını iddia ediyoruz. Tarlabaşı sakinlerinin İstanbul’un kentsel dokusuna farklı şekillerde entegre olduklarını ve kentsel ekosistemin vazgeçilemez unsurlarından biri olduğunu gösteriyoruz. Bu makale, İtalo Calvino’nun Görünmez Kentler kitabının kılavuzluğunda, bir “bekleme yeri” olarak tanımladığımız Tarlabaşı’nda yaşanan değişimi anlamayı amaçlıyor.
Anahtar Kelimeler
References
- Alpman, P. S. (2016). Esmer Yakalılar: Kent-Sınıf-Kimlik ve Kürt Emeǧi, İstanbul: İletişim.
- Arıcan, A. (2020). Behind the scaffolding: Manipulations of time, delays, and power in Tarlabaşı, Istanbul. City & Society, 32(3), 482-507.
- Ata, H. K. (2010). İstanbul’da Kentsel Dönüşümün Sosyal Dışlanmaya Etkilerinin Değerlendirilmesi: Tarlabaşı Örneği (Yayınlanmamış Doktora Tezi, İTÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü).
- Bennett, M. J. (1998). “Intercultural Communication: A Current Perspective”, Basic Concepts of Intercultural Communication: Selected Readings, Ed. Milton J. Bennett, Yarmouth, ME: Intercultural Press.
- Birgün (2019) “Mevzu rantsa yargıyı dinleyen yok”. 28.02.2019
- Burgess, E. (1925). The growth of the city: An introduction to a research project. In R. Park, E. Burgess, & R. McKenzie (Eds.), The city: Suggestions for investigation of human behavior in the urban environment (pp. 47–62). Chicago: University of Chicago Press.
- Calvino, İ. (2003) Görünmez Kentler, Çev. Işıl Saatçioğlu, YKY.
- Can, A. (2020). A recipe for conflict in the historic environment of Istanbul: The case of Tarlabasi. ACME: An International Journal for Critical Geographies, 19(1), 131-162.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Organisational, Interpersonal and Intercultural Communication
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 29, 2024
Submission Date
April 15, 2024
Acceptance Date
June 13, 2024
Published in Issue
Year 1970 Number: 40

