Research Article

Bilim Diplomasisi ve Bilim Halkla İlişkileri Bağlamında “American Association for the Advancement of Science” (AAAS) ve “Royal Society” Örnekleri Üzerinden Türkiye İçin Bir Model Önerisi

Number: 6 January 31, 2021
  • Gonca Yıldırım *
  • Deniz Akbulut
TR FR EN

Bilim Diplomasisi ve Bilim Halkla İlişkileri Bağlamında “American Association for the Advancement of Science” (AAAS) ve “Royal Society” Örnekleri Üzerinden Türkiye İçin Bir Model Önerisi

Abstract

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler bilimi, politikanın ve uluslararası ilişkilerin bir parçası haline getirmiştir. Bilimin hızla ilerlemesi ve yayılımı için uluslararası anlaşmalar önemli hale gelirken; uluslararası sorunların çözümünde de bilim, anahtar rol oynamaktadır. Bu süreçte karşımıza çıkan “bilim diplomasisi” kavramı da uluslararası sorunların çözümü için ortak kararların alınması ve yürütülmesi adına bilimsel iş birliklerinin kurulmasıdır. Ancak bu ortaklıkların ve çalışmaların yürütülmesi, yayılımı ve tüm toplumlara mal edilmesinde ise “bilim halkla ilişkileri” devreye girmektedir. Uluslararası yazında bilim diplomasisi ve bilim halkla ilişkileri sıklıkla birlikte ele alınırken Türkiye’de henüz az çalışılan bir alan olması bu makaleyi özgün kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bilim diplomasisinin üçlü taksonomisi çerçevesinde, bu konuda dünyanın önde gelen kurumlarından AAAS (American Association for the Advancement of Science -Amerika Birleşik Devletleri) ve The Royal Society’nin (Birleşik Krallık) faaliyetlerinin incelenmesi ve buradan yola çıkarak Türkiye için bir model önerisi sunmaktadır. Geliştirilen bu modele uygun olarak faaliyet ve iş birlikleri kapsamında Türkiye Bilim Diplomasisi Kurumu kurulması önerilmiştir.

Keywords

References

  1. Borcheld, R.E. (2008). Handbook of Public Communication of Science and Technology. Bucchi, M; Trench, B.,(Ed.) Public Relations in Science, Managing the Trust Portfolio içinde Routledge: Taylor&Francis e-library.
  2. Bose, S.; Roy. S.K.; Alwi S.F.S.; Nguyen B. (2020). Measuring customer based place brand equity (CBPBE) from a publicdiplomacy perspective: Evidence from West Bengal. Journal of Business Research. 116, 734-744.
  3. Burakgazi, S.G. (2017). Kritik Olaylar, Politik Dökümanlar, Raporlar ve Araştırmalar Işığında Türkiye’de Bilim İletişimi. Selçuk İletişim Dergisi. 10 (1), 232-261.
  4. Colglazier, E.W. (2018). Science Diplomacy and Future Worlds. Science & Diplomacy, September.
  5. Cowan, G. and Arsenault, A. (2008) Moving From Monologue to Dialogue to Collaboration: The Three Layers of Public Diplomacy. The Annals of American Academy of Political and Social Science. 616 (10), 10-30.
  6. Duke, S. (2002). Wired Science: Use of World Wide Web and e-mail in Science Public Relations. Public Relations Review, 28, 311-324.
  7. Entradas, M. ve Bauer M.M. (2016). Mobilisation for Public Engagement: Benchmarking the Practices of Research Institutes, Public Understanding of Science, Vol. 26, Issue 7, pp. 771-788.
  8. Fedoroff, N.V. 2009. Science Diplomacy In The 21st Century. Cell 136 (1): 9–11.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Gonca Yıldırım *
0000-0002-7433-0841
Türkiye

Deniz Akbulut
0000-0003-0236-525X
Türkiye

Publication Date

January 31, 2021

Submission Date

October 14, 2020

Acceptance Date

January 25, 2020

Published in Issue

Year 2021 Number: 6

APA
Yıldırım, G., & Akbulut, D. (2021). Bilim Diplomasisi ve Bilim Halkla İlişkileri Bağlamında “American Association for the Advancement of Science” (AAAS) ve “Royal Society” Örnekleri Üzerinden Türkiye İçin Bir Model Önerisi. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi, 6, 75-106. https://doi.org/10.16878/gsuilet.867946
AMA
1.Yıldırım G, Akbulut D. Bilim Diplomasisi ve Bilim Halkla İlişkileri Bağlamında “American Association for the Advancement of Science” (AAAS) ve “Royal Society” Örnekleri Üzerinden Türkiye İçin Bir Model Önerisi. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi. 2021;(6):75-106. doi:10.16878/gsuilet.867946
Chicago
Yıldırım, Gonca, and Deniz Akbulut. 2021. “Bilim Diplomasisi Ve Bilim Halkla İlişkileri Bağlamında “American Association for the Advancement of Science” (AAAS) Ve ‘Royal Society’ Örnekleri Üzerinden Türkiye İçin Bir Model Önerisi”. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi, nos. 6: 75-106. https://doi.org/10.16878/gsuilet.867946.
EndNote
Yıldırım G, Akbulut D (January 1, 2021) Bilim Diplomasisi ve Bilim Halkla İlişkileri Bağlamında “American Association for the Advancement of Science” (AAAS) ve “Royal Society” Örnekleri Üzerinden Türkiye İçin Bir Model Önerisi. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi 6 75–106.
IEEE
[1]G. Yıldırım and D. Akbulut, “Bilim Diplomasisi ve Bilim Halkla İlişkileri Bağlamında “American Association for the Advancement of Science” (AAAS) ve ‘Royal Society’ Örnekleri Üzerinden Türkiye İçin Bir Model Önerisi”, Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi, no. 6, pp. 75–106, Jan. 2021, doi: 10.16878/gsuilet.867946.
ISNAD
Yıldırım, Gonca - Akbulut, Deniz. “Bilim Diplomasisi Ve Bilim Halkla İlişkileri Bağlamında “American Association for the Advancement of Science” (AAAS) Ve ‘Royal Society’ Örnekleri Üzerinden Türkiye İçin Bir Model Önerisi”. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi. 6 (January 1, 2021): 75-106. https://doi.org/10.16878/gsuilet.867946.
JAMA
1.Yıldırım G, Akbulut D. Bilim Diplomasisi ve Bilim Halkla İlişkileri Bağlamında “American Association for the Advancement of Science” (AAAS) ve “Royal Society” Örnekleri Üzerinden Türkiye İçin Bir Model Önerisi. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi. 2021;:75–106.
MLA
Yıldırım, Gonca, and Deniz Akbulut. “Bilim Diplomasisi Ve Bilim Halkla İlişkileri Bağlamında “American Association for the Advancement of Science” (AAAS) Ve ‘Royal Society’ Örnekleri Üzerinden Türkiye İçin Bir Model Önerisi”. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi, no. 6, Jan. 2021, pp. 75-106, doi:10.16878/gsuilet.867946.
Vancouver
1.Gonca Yıldırım, Deniz Akbulut. Bilim Diplomasisi ve Bilim Halkla İlişkileri Bağlamında “American Association for the Advancement of Science” (AAAS) ve “Royal Society” Örnekleri Üzerinden Türkiye İçin Bir Model Önerisi. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi. 2021 Jan. 1;(6):75-106. doi:10.16878/gsuilet.867946

Cited By

Creative Commons LisansıTRDizinlogo_live-e1586763957746.png