Resimli ve Temsili Bir Triyalektik Mekân Okuması Olarak Ekümenopolis
Öz
Constantinos A. Doxiadis’in Ekümenopolis kavramı, şehirlerin büyüyerek tek bir şehir olacağı tahayyülü üzerine odaklanır. İmre Azem’in aynı adlı filmi de bu teorik çerçeveyi, günümüzün neoliberal politikaları sonucu sermayenin önemli bir çekim alanına dönüştürülen kenti, İstanbul’daki yapısal değişimler üzerinden öyküler. Film, kentsel dönüşüm mağdurlarının kent hakkı bağlamında oluşturdukları direnme deneyimin altını çizer. Ekümenopolis’i, Gezi öncesi dönemin ruhunu yakalayabilen ve bir anlamda Gezi’yi öncülleyen film olarak okumak mümkündür.
Bizler bu metin çerçevesinde böylesi bir okumayı Henri Lefebvre’nin triyalektik mekân analizinin ışığında gerçekleştireceğiz. Filmi, Lefebvre’in kentlerin nasıl anlamlandırıldığı, tasarlandığı ve deneyimlendiği konusunda geliştirdiği ve mekânsal pratik, mekânın temsili ve temsilin mekânından oluşan üçlü yaklaşım bağlamında inceleyeceğiz.
anahtar kelimeler: Ekümenopolis, Henri Lefebvre, mekanın üretimi, görsel sosyoloji, belgesel sinema
References
- AKŞEKER Semih ve vd. (2013), Milyonluk Manzara, İstanbul, İletişim Yayınları.
- AYTAÇ Senem vd. (2012), "Neoliberal Saldırıya Bütünlüklü Bakış Ekümenopolis”, Altyazı, Sayı: 117, ss. 32-34.
- AZEM İmre (2011), Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir (DVD), İstanbul, Kibrit Film.
- BAKER Ulus (2002), Video Üstüne., http://www.korotonomedya.net/kor/index.php?id=21,147,0,0,1,0, [15.04.2015].
- BAKER Ulus (2010), Kanaatlerden İmajlara Duygular Sosyolojisine Doğru, Çev. Harun Abuşoğlu, İstanbul, Birikim.
- BANKS Marcus (2010), Visual Methods in Social Research, Los Angeles, Sage.
- BAYRAKTAR Ulaş ve ERKILIÇ Hakan (2014), “Direnişin Gölgemsi Ruh Hali: Gezi Filmleri”, Sinecine, Sayı: 5(2), ss. 121-128.
- BRENER Neil, vd. (der.) (2014), Kar İçin Değil Halk İçin, İstanbul, Sel.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
December 30, 2015
Submission Date
December 30, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 1970 Number: 23
Cited By
TÜRKİYE'DE SİNEMALARDA VİZYONA GİREN YERLİ BELGESELLERİN ANALİZİ (2003-2017)
Kritik İletişim Çalışmaları Dergisi
https://doi.org/10.53281/kritik.1112007Mimarlığı Konu Alan Belgesel Filmlerde Tasarımsal Öyküleme Boyutu, Butoh Evi
Art-e Sanat Dergisi
https://doi.org/10.21602/sduarte.1182835‘Görsel Sosyoloji’ Üzerinden Mevsimlik Tarım İşçiliğini Anlamak: Eskişehir Alpu Örneği
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.18037/ausbd.417252

