Nowadays, many countries aspire to EU membership, with the goal of becoming economically stronger. Are political and economical decisions sufficient for a stronger Europe? Probably not; citizen support for the application of these decisions is an additional deciding factor that should not be neglected. This support depends on how economic decisions or applications are perceived by citizens. Therefore, social representations may explain some economic attitudes. How are wealth and poverty thought of in different countries? Which criteria are used for the evaluation of a country's wealth? Which reasons are seen to explain country poverty? Which connections are established between wealth, the EU and the EMU? These were the questions that inspired this project. This study aimed at comparing three countries, France (founding member of EU), Greece (EU member since 1981) and Turkey (EU candidate), in terms of social representations of wealth and poverty, country wealth and poverty, and perceptions of the EU or the EMU in relation to country wealth. These results describing perceptions and explanations of wealth and poverty may be interpreted to reflect subjects' socio-economic environment and its structure.
Cette étude a pour objectif d'explorer les représentations sociales de la richesse et de la pauvreté, liées à la perception de l'Union Européenne et de l'union monétaire, mis en relation avec la richesse économique d'un pays. Dans cette perspective, trois pays sont examinés : l'un des membres fondateurs de l'Union Européenne, la France, un membre plus récemment entré dans l'Union Européenne, la Grèce entrée en 1981, et un pays candidat à l'Union Européenne, la Turquie. À partir d'entretiens constitués de questions ouvertes et de tâches d'évocation, une étude exploratoire a été menée, à l'aide d'un questionnaire. La population de cette étude est constituée d'étudiants en cursus de psychologie. Les réponses de trois échantillons sont analysées ici : étudiants de Paris, d'Athènes et d'Istanbul. Les résultats indiquent clairement que la perception de la richesse et de la pauvreté reflète la structure socio-économique des pays.
Günümüzde pek çok ülke güç kazanmak için Avrupa Birliğine üye olmak istemektedir. Güçlü bir Avrupa için alınan ekonomik ve politik kararlar yeterli midir? Elbette değil; eğer bireyler bu kararları destekleyecek davranışlar göstermiyorsa uygulamalar yetersiz kalacaktır. Karar ve uygulamaların nasıl algılandığı bu destek davranışında hiç kuşkusuz etkili olacaktır. Bu bağlamda, sosyal temsiller ekonomik tutumları incelemek açısından bize ışık tutmaktadır. Zenginlik ve fakirlik kavramları farklı ülkelerde nasıl algılanır? Bir ülkenin zenginliğini değerlendirmek için kullanılan kriterler nelerdir? Bir ülkenin fakirliği hangi nedenlerle açıklanır? Zenginlik, Avrupa Birliği ve Euro arasında kurulan bağlantılar nasıldır? Bu sorular, çalışmanın hareket noktasını oluşturmuştur. Bu çalışmada, üç ülke, Fransa (AB kurucularından), Yunanistan (1981'den beri AB üyesi) ve Türkiye (AB üyeliğine aday) bünyesinde zenginlik ve fakirlik, ülke zenginliği ve fakirliği, AB ve Euro üzerindeki sosyal temsilleri incelemeyi amaçlamıştır. Bulgular fakirlik ve zenginliğe ilişkin algılamaların ülkelerin sosyo-ekonomik özelliklerinden etkilendiğini göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006Issue: 4 |