Research Article
BibTex RIS Cite

Açıl Sofra Açıl! Değişen Şölen Alışkanlıkları Üzerine

Year 2019, Issue: 4, 9 - 34, 06.07.2019
https://doi.org/10.16878/gsuilet.542274

Abstract

Sembolik
ağlarla örülü birlikte yeme-içme pratiği olan şölenler, toplumsal eşitsizliğin
üzerinin örtülerek yeniden üretildiği, simgesel sermayenin dolaşıma girdiği
etkinliklerdir. Bu çalışma, şölenleri
iktidarın servet birikimini toplumsal olarak
kullanışlı hale getirdiği birer “gösteri” olarak ele alarak bu etkinliklerin
geçirdiği tarihsel dönüşümü genel bir perspektiften okumayı ve günümüzde aldığı
biçimler üzerine düşünmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede, farklı tarihsel
koşulların şekillendirdiği toplumsal yapı ve ilişkilere özgü şölen
alışkanlıkları ve toplumda üstlendikleri işlevler çeşitli coğrafyalardan
örneklerle tartışılacaktır. Makale; günümüzdeki şölenlerin değişim değerinin
kullanım değerinin önüne geçtiğini, piyasada alınıp satılarak birer metaya
dönüştüğünü, ancak çok devreli bir sistemde işleyerek hakim değerlerin
sınandığı protesto biçimleri olarak da performans edildiğini ileri sürmektedir.

References

  • Artan, T. (2015). I. Ahmed’in Av Sefaları: Sıradanlığa Çeşni Katmak, Zahmetin Sofrasını Donatmak. (P. Tünaydın, Çev.). A. Singer, (Ed.), Haydi Sofraya! Mutfak Penceresinden Osmanlı Tarihi içinde (99-140). İstanbul: Kitap Yayınevi.
  • Bahtin, M. (2005). Rabelias ve Dünyası. (Ç. Öztek, Çev.) İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Barthes, R. (2008). Toward a Psychosociology of contemporary Food Consumtpion. C. Counihan and P. Van Esteri, (Ed.) Food and Culture içinde (28-35). New York: Routledge.
  • Beşirli, H. (2012). Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bir Bakış. İstanbul: Phoenix.
  • Bourdieu, P. (1990). The Logic of Practice. California: Stanford University Press.
  • Bourdieu, P. (2015). Ayrım. Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi (D. F. Şannan, A. G. Berkkurt, Çev.) Ankara: Heretik Yayınları.
  • Dietler, M. (2001). Theorizing the Feast. Rituals of Consumption, Commensal Politics, and Power in African Contexts. M. Dietler and B. Hayden (Ed.). Archaeological and Ethnographic Pespectives on Food, Politics, and Power içinde (65-114). Smithsonian Institution Press.
  • Elias, N. (2016). Uygarlık Süreci. Cilt:1. (E. Ateşman, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.
  • E. Smith, D. (2002). From Symposium to Eucharist. The Banquet in the Modern Ages. Minneapolis: Fortress Press.
  • Duymaz, A. (2005). Oğuz Kaan Destanı’ndan Dede Korkut’a Toy Geleneğinin Simgesel Anlamı ve Türk Paylaşım Modeli. Karadeniz Araştırmaları, II/5, s. 37-60.
  • Fernandes, JA. Feast and Sin: Catholic Missionaries and Native Celebrations in Early Colonial Brezil. Shad (Spring 2009), s. 111-127.
  • Freedman, P. (2015). Medieval and Modern Banquets. Commensality and Social Categorization. S. Kerner, C. Chou and M. Warmind (Ed.). Commensality: From Everyday Food to Feast içinde (93-101) London: Bloomsbury Academics.
  • Goshgarian, R. (2015). Kaynaşmak ve Ayrışmak: 16. Yüzyılda Anadolu’da Ermeni Yemek ve Ziyafetleri (P. Tünaydın, Çev.). A. Singer, (Ed.), Haydi Sofraya! Mutfak Penceresinden Osmanlı Tarihi içinde (55-72). İstanbul: Kitap Yayınevi.
  • Hayden, B. (2001). Fabulous Feasts: A Prolegomenon to the Importance of Feasting. M. Dietler and B. Hayden (Ed.). Archaeological and Ethnographic Pespectives on Food, Politics, and Power içinde (23-65). Smithsonian Institution Press.
  • Hayden, B. (2014). The Power of Feasts. From Prehistory to the Present. New York: Cambridge University Press.
  • Odhiambo, O. (2016). Luo elders to curse leaders who ban feasting at funerals. SDE. Erişim: 30 Ağustos, https://www.sde.co.ke/thenairobian/article/2000193832/luo-elders-to-curse-leaders-who-ban-feasting-at-funerals.
  • Onaran, B. (2015). MutfakTarih, Yemeğin Politik Serüvenleri. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Pollock, S. (2012). Towards an Archaeology of Commensal Spaces. An Introduction. Journal for Ancient Studies Special Volume 2 (1-20).
  • Rawson, B. (2007). Banquets in Ancient Rome: Participation, Presentation and Perception. D. Kirkby and T. Luckins (Ed.). Dining on Turtles Food Feasts and Drinking in History içinde (15-36) New York: Palgrave Macmillan.
  • Rohr, C. (22-25 Ekim 2002). Feast and Daily Life in the Middle Ages, Public lecture, Lecture at Novosibirsk State University. Erişim: Mart 2019, https://www.sbg.ac.at/ges/people/rohr/nsk11.pdf
  • Strong, R. (2002). Feast. A History of Grand Eating. London: Jonathan Cape.
  • Veblen, T. B. (2015). Aylak Sınıfın Teorisi (Kurumların İktisadi İncelemesi). (E. Kırmızıaltın ve H. Bilir Çev.). Ankara: Heretik Yayınları.
  • Vroom, J. (2015). Cornelis Calkoen Türkiye’de: Bir 18. Yüzyıl Flemenk Diplomatının Topkapı Sarayı’ndaki Öğle Yemeği. (P. Tünaydın, Çev.). A. Singer, (Ed.), Haydi Sofraya! Mutfak Penceresinden Osmanlı Tarihi içinde (141-176). İstanbul: Kitap Yayınevi.
  • Yamani, M. (2000). Bana Ne Yediğini Söyle, Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim: Mekke Mutfağı ve Sınıflar. S. Zubaida ve R. Tapper Ortadoğu Mutfak Kültürleri içinde (174-185) İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  • Yerasimos, S. (2002). Sultan Sofraları / 15.ve16. Yüzyılda Osmanlı Saray Mutfağı. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • “Prytaneion” (Görsel 2). (kaynak: http://www.sahindogan.com/efes-antik-kenti) Yıl, Erişilen İnternet Adresi (Erişim tarihi 10/8/2017)
  • “Davut Heykeli karşısında ziyafet” (Görsel 7) (Kaynak: https://www.florencetown.com/private2/dinner-with-david.php) (Erişim tarihi 10/8/2017) “Bombalara Karşı Sofralar” (Görsel 8). (Kaynak: https://tr-tr.facebook.com/sofralar/) (Erişim tarihi 13/9/2018)
Year 2019, Issue: 4, 9 - 34, 06.07.2019
https://doi.org/10.16878/gsuilet.542274

Abstract

References

  • Artan, T. (2015). I. Ahmed’in Av Sefaları: Sıradanlığa Çeşni Katmak, Zahmetin Sofrasını Donatmak. (P. Tünaydın, Çev.). A. Singer, (Ed.), Haydi Sofraya! Mutfak Penceresinden Osmanlı Tarihi içinde (99-140). İstanbul: Kitap Yayınevi.
  • Bahtin, M. (2005). Rabelias ve Dünyası. (Ç. Öztek, Çev.) İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Barthes, R. (2008). Toward a Psychosociology of contemporary Food Consumtpion. C. Counihan and P. Van Esteri, (Ed.) Food and Culture içinde (28-35). New York: Routledge.
  • Beşirli, H. (2012). Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bir Bakış. İstanbul: Phoenix.
  • Bourdieu, P. (1990). The Logic of Practice. California: Stanford University Press.
  • Bourdieu, P. (2015). Ayrım. Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi (D. F. Şannan, A. G. Berkkurt, Çev.) Ankara: Heretik Yayınları.
  • Dietler, M. (2001). Theorizing the Feast. Rituals of Consumption, Commensal Politics, and Power in African Contexts. M. Dietler and B. Hayden (Ed.). Archaeological and Ethnographic Pespectives on Food, Politics, and Power içinde (65-114). Smithsonian Institution Press.
  • Elias, N. (2016). Uygarlık Süreci. Cilt:1. (E. Ateşman, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.
  • E. Smith, D. (2002). From Symposium to Eucharist. The Banquet in the Modern Ages. Minneapolis: Fortress Press.
  • Duymaz, A. (2005). Oğuz Kaan Destanı’ndan Dede Korkut’a Toy Geleneğinin Simgesel Anlamı ve Türk Paylaşım Modeli. Karadeniz Araştırmaları, II/5, s. 37-60.
  • Fernandes, JA. Feast and Sin: Catholic Missionaries and Native Celebrations in Early Colonial Brezil. Shad (Spring 2009), s. 111-127.
  • Freedman, P. (2015). Medieval and Modern Banquets. Commensality and Social Categorization. S. Kerner, C. Chou and M. Warmind (Ed.). Commensality: From Everyday Food to Feast içinde (93-101) London: Bloomsbury Academics.
  • Goshgarian, R. (2015). Kaynaşmak ve Ayrışmak: 16. Yüzyılda Anadolu’da Ermeni Yemek ve Ziyafetleri (P. Tünaydın, Çev.). A. Singer, (Ed.), Haydi Sofraya! Mutfak Penceresinden Osmanlı Tarihi içinde (55-72). İstanbul: Kitap Yayınevi.
  • Hayden, B. (2001). Fabulous Feasts: A Prolegomenon to the Importance of Feasting. M. Dietler and B. Hayden (Ed.). Archaeological and Ethnographic Pespectives on Food, Politics, and Power içinde (23-65). Smithsonian Institution Press.
  • Hayden, B. (2014). The Power of Feasts. From Prehistory to the Present. New York: Cambridge University Press.
  • Odhiambo, O. (2016). Luo elders to curse leaders who ban feasting at funerals. SDE. Erişim: 30 Ağustos, https://www.sde.co.ke/thenairobian/article/2000193832/luo-elders-to-curse-leaders-who-ban-feasting-at-funerals.
  • Onaran, B. (2015). MutfakTarih, Yemeğin Politik Serüvenleri. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Pollock, S. (2012). Towards an Archaeology of Commensal Spaces. An Introduction. Journal for Ancient Studies Special Volume 2 (1-20).
  • Rawson, B. (2007). Banquets in Ancient Rome: Participation, Presentation and Perception. D. Kirkby and T. Luckins (Ed.). Dining on Turtles Food Feasts and Drinking in History içinde (15-36) New York: Palgrave Macmillan.
  • Rohr, C. (22-25 Ekim 2002). Feast and Daily Life in the Middle Ages, Public lecture, Lecture at Novosibirsk State University. Erişim: Mart 2019, https://www.sbg.ac.at/ges/people/rohr/nsk11.pdf
  • Strong, R. (2002). Feast. A History of Grand Eating. London: Jonathan Cape.
  • Veblen, T. B. (2015). Aylak Sınıfın Teorisi (Kurumların İktisadi İncelemesi). (E. Kırmızıaltın ve H. Bilir Çev.). Ankara: Heretik Yayınları.
  • Vroom, J. (2015). Cornelis Calkoen Türkiye’de: Bir 18. Yüzyıl Flemenk Diplomatının Topkapı Sarayı’ndaki Öğle Yemeği. (P. Tünaydın, Çev.). A. Singer, (Ed.), Haydi Sofraya! Mutfak Penceresinden Osmanlı Tarihi içinde (141-176). İstanbul: Kitap Yayınevi.
  • Yamani, M. (2000). Bana Ne Yediğini Söyle, Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim: Mekke Mutfağı ve Sınıflar. S. Zubaida ve R. Tapper Ortadoğu Mutfak Kültürleri içinde (174-185) İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  • Yerasimos, S. (2002). Sultan Sofraları / 15.ve16. Yüzyılda Osmanlı Saray Mutfağı. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • “Prytaneion” (Görsel 2). (kaynak: http://www.sahindogan.com/efes-antik-kenti) Yıl, Erişilen İnternet Adresi (Erişim tarihi 10/8/2017)
  • “Davut Heykeli karşısında ziyafet” (Görsel 7) (Kaynak: https://www.florencetown.com/private2/dinner-with-david.php) (Erişim tarihi 10/8/2017) “Bombalara Karşı Sofralar” (Görsel 8). (Kaynak: https://tr-tr.facebook.com/sofralar/) (Erişim tarihi 13/9/2018)
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ayşegül Boyalı

Publication Date July 6, 2019
Published in Issue Year 2019Issue: 4

Cite

APA Boyalı, A. (2019). Açıl Sofra Açıl! Değişen Şölen Alışkanlıkları Üzerine. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi(4), 9-34. https://doi.org/10.16878/gsuilet.542274

Creative Commons Lisansı TRDizinlogo_live-e1586763957746.png