BibTex RIS Kaynak Göster

Türk Halkla İlişkiler Tarihinden Gizli Kalmış Bir Sayfa: Ziraat Bankası Beşikdüzü Şubesi ve Sıla Dergisi

Yıl 2008, Sayı: 8, 37 - 57, 01.02.2008

Öz

Türkiye'de halkla ilişkiler faaliyetlerini ilk uygulayanlar, kamu kuruluşları olmuştur. Ancak ekonomik ve politik unsurların evrilmesiyle gerek kamu, gerekse özel kuruluşlar bünyelerinde halkla ilişkiler faaliyetlerine yer vermek zorunda kalmışlardır. İletişim araştırmaları içinde halkla ilişkilere dair çalışmalara bakıldığında, araştırma konularının geniş ölçekli çalışmakta olan kurum ya da işletmeler olduğu görülür. Bu kuruluşların halkla ilişkiler faaliyetleri başarıları, başarısızlıkları yapılan araştırmaların temel hareket noktalarını oluşturmaktadır. Yapılan bu çalışmada ise 1970'li yılların başlarında Trabzon'un Beşikdüzü ilçesi Ziraat Bankası'nda gerçekleştirilen halkla ilişkiler ve iletişim faaliyetleri incelenmiştir. Araştırmanın amacı, mikro tarihsel bir çerçevede kalarak henüz halkla ilişkiler faaliyetinin büyük kuruluşlar tarafından uygulanmadığı dönemde, küçük bir şubede bu faaliyetin nasıl uygulandığını ortaya çıkarmaktır. Araştırma sözü edilen bankada halkla ilişkiler/iletişim faaliyetlerini gerçekleştiren kişi olan Hikmet Aksoy ile yapılan sözlü tarih görüşmesine dayanılarak gerçekleştirilmiş, bunun yanı sıra, Aksoy'un arşivinden de yararlanılmıştır.

Türk Halkla İlişkiler Tarihinden Gizli Kalmış Bir Sayfa: Ziraat Bankası Beşikdüzü Şubesi ve Sıla Dergisi

Yıl 2008, Sayı: 8, 37 - 57, 01.02.2008

Öz

In Turkey, the first practicers of the public relations activities were state's institutions. However, due to the economic and political evolution, both private and public corporations had to reserve a place for public relations in their structure. The communication studies concerning the public relations generally focus on large scaled institutions and enterprises and their achievements/failures in the area. The subject of our study on the other hand, is a public relations activity at a branch of Ziraat Bank in Besikdüzü district of Trabzon. Working within a micro-historical framework, we aim to uncover the ways in which this small branch carried out the public relations at a time when even the biggest institutions were not engaged in this kind of activities. The study is based on an interview with Hikmet Aksoy, the person who realized the above mentioned public relations activity, and on documents from his personal archive.

Türk Halkla İlişkiler Tarihinden Gizli Kalmış Bir Sayfa: Ziraat Bankası Beşikdüzü Şubesi ve Sıla Dergisi

Yıl 2008, Sayı: 8, 37 - 57, 01.02.2008

Öz

En Turquie, les premiers à s'être servi des relations publiques sont les institutions publiques. Les transformations économiques et politiques ont poussé les institutions aussi bien publiques que privées à créer au sain même de leur structure des départements de relations publiques. Les études de communication concernant les relations publiques portent en générale sur les institutions et entreprises à grande échelle et sur leur réussite ou défaite dans le secteur. Notre recherche analyse les activités de relations publiques réalisées en 1970 par la succursale de Besikdüzü, Trabzon, de la banque de Ziraat. La recherche a pour objectif de démontrer les premières tentatives de relations publiques réalisées au sein d'une toute petite succursale pendant une période où ce systeme de relations publiques n'était pas encore mis en place au sein même des grandes institutions. L'étude se base sur une interview fait avec Hikmet Aksoy, la personne ayant mis en place ce système et sur ses archives personnelles.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yrd. Doç. Dr. Şahinde Yavuz

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008Sayı: 8

Kaynak Göster

APA Yavuz, Y. D. D. Ş. (2008). Türk Halkla İlişkiler Tarihinden Gizli Kalmış Bir Sayfa: Ziraat Bankası Beşikdüzü Şubesi ve Sıla Dergisi. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi(8), 37-57.

Creative Commons Lisansı